Jótanácsok

Tudjuk milyen sok buktatója lehet amikor szeretnénk megvalósítani egy elképzelést, de nem vagyunk jártasak azon a  területen.

Összefoglaljuk azokat a főbb szakmai és jogi támpontokat az ács szakmában amiket figyelembe véve "reméljük" nagy hibát már nem lehet elkövetni.

Terv:

Nagyon fontos része a kivitelezésnek a terv, hiszen ezzel tudja legegyszerűbben elmagyarázni elképzelését a megrendelő a kivitelezőnek. Nem szükséges hivatalos tervet készíteni minden egyes munkáról, de legalább egy skiccet, amelyen nyugtázza mindkét fél, hogy egyre gondolnak. Ha komplikáltabb szerkezetről van szó, érdemes 3D tervet készíttetni.

 

Szerződés:

Ne kerülje el a figyelmünket a szerződés. Ez által papírra kerül mindkét fél vállalása. Sokszor bizalmi kérdéssé válik: miért kell szerződést írni? Ne féljünk tőle! Ha a kivitelező semmiképpen nem akar aláírni semmilyen papírt, akkor ott valami nincs rendben. Gondos átolvasás nélkül soha ne írjunk alá semmit! Inkább kérjünk egy napot és otthon nyugodtan át lehet tanulmányozni a kapott papírt.

 

Elszámolás:

A munka ellenértékét mindenki máshogy számolja, de más az ütemezés is. Azt semmiképpen nem elfogadható, hogy a munkabért előre kell fizetni. Ilyen nincs! Nagyobb összegű munkáknál kérhet a kivitelező ütemes elszámolást, de minden kiadott összeget papírra kell vetni és mindkét félnek alá kell írni. 

 

Szerkezeti megoldások. 

Sokszor találkozunk azzal a szituációval, hogy az utóbbi szakember ócsárolja az előtte dolgozót, mert milyen pocsék munkát végzett. Valóban vannak nem túl felkészült kivitelezők, melyeknek jellemzőik (nem rugalmasak, nincs ajánlott munkájuk, nem tudnak számlát adni....), de gyakran nem a munka minőségével van a baj csupán nem tudunk a kedves szaktárs kolléga agyával gondolkodni. A hogy a matematikában is a 10-es számot meg lehet kapni eredményként úgy, hogy a 2-t meg a 8-at összeadjuk, de megkaphatjuk úgyis, hogy az 5-öt meg az 5-öt adjuk össze. Mind a két megoldás eredménye ugyanaz.

Sokat fejlődött az ács szakma is az elmúlt 15-20 évben. Már sokkal komolyabb technikai lehetőségek állnak előttünk, mint kivitelező előtt, amellyel sokkal összetettebb munkákat lehet nagyobb precizitással megvalósítani. A számítógépes programok lehetővé teszi bármilyen bonyolultságú tető pontos előre kiszabását.

Sok sikert kívánunk!

 

 

Cubase Webstúdió 2013-2024

Marton-Dobosi Róbert - telefon:+36 30/455-51-37 - email: kerti.fa@gmail.com